Hoe organiseer je een zo duurzaam mogelijk evenement?

Evenementen groot of klein, ze zijn vaak verre van duurzaam. Of je nu een beurs, congres of een festival organiseert, er gaat veel energie door en het levert stapels met (ongescheiden) afval op. Daarnaast heb je te maken met soms wel duizenden mensen die op je evenement afkomen. Veelal komen zij met de auto en ook dit geeft een enorme CO2 uitstoot. Aangezien duurzaamheid tegenwoordig een hot topic is, moet je proberen om je evenement zo duurzaam mogelijk aan te kleden. Dit kan misschien niet met alles, maar bepaalde onderdelen kunnen relatief eenvoudig duurzamer.

Zoek een groene energieleverancier

Geluidsinstallaties, verwarming/koeling en allerlei soorten van verlichting vergen een groot deel van de energie die je tijdens het evenement verbruikt. Kies daarom voor je evenement een energieleverancier die groene energie levert. Een echte groene energieleverancier is https://tibber.com/nl. Naast het feit dat je bij https://tibber.com/nl 100% groene energie afneemt, wordt je ook geholpen om je energieverbruik tijdens het evenement in de gaten te houden. Immers meten is weten! Bij https://tibber.com/nl is het mogelijk om het energieverbruik via een app op je smartphone bij te houden. Zo weet je bij de volgende editie exact waar je op moet letten.

Kies een duurzame evenementenlocatie

Als je zelf niet kunt kiezen voor een energieleverancier en afhankelijk bent van de energieleverancier van de evenementenlocatie, kies dan voor een zo duurzaam mogelijke locatie. Een locatie die groene energie afneemt of misschien met zonnepanelen zelf energie opwekt. Daarnaast is een centrale ligging onontbeerlijk. Stimuleer al op de aankondiging, om gasten en bezoekers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te laten komen. Het is dan handig als de evenementenlocatie in de buurt van het station ligt. Ligt de locatie wat verder? Overweeg dan om (elektrische) shuttle-bussen in te zetten.

Duurzame catering tijdens het evenement

Tijdens een evenement kan er behoorlijk wat voedsel doorgaan. Ook cateringbedrijven zijn zich bewust van duurzaamheid. Kies daarom voor een duurzame cateraar. Een duurzame cateraar zorgt ervoor dat voedselverspilling wordt tegengegaan. Overgebleven voedsel wordt hergebruikt of aan de voedselbank gegeven. Het is algemeen bekend dat vlees een belangrijke bijdrage heeft aan de CO2 uitstoot. Daarom kan het geen kwaad om vegetarisch eten tijdens het evenement te stimuleren. Het gebruiken van herbruikbaar servies en goede afvalscheiding, zal mede bijdragen aan een duurzaam evenement.

De uitstoot van CO2 tijdens het evenement compenseren

Ook al ben je zeer bewust een duurzaam evenement aan het plannen, er zullen altijd minder duurzame onderdelen zijn die nog CO2 uitstoten. Als dit niet is te voorkomen, dan kun je je als organisator verplichten om de uitstoot van CO2 te compenseren. Dit gebeurt al op grote schaal bij vliegreizen. Geef bijvoorbeeld een gift aan een groene organisatie voor het planten van bomen.