Het Tassenmuseum te Amsterdam – tassen en telefoonhoesjes

We zijn in een tijd terechtgekomen waarin het steeds moeilijker wordt om evenementen te bezoeken. De rigide overheidsmaatregelen met betrekking tot ‘corona’ hebben er onder meer toe geleid dat het gros van de festiviteiten afgelast is, en dat de leukste musea in Nederland hun deuren hebben moeten sluiten. Een van die musea was het Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht in Amsterdam.

Tassencollectie

Het beroemde Tassenmuseum dat in 2007 haar deuren opende, beschikte over een gigantische collectie tassen en soortgelijke accessoires, waaronder buidels, koffers en telefoonhoesjes. Deze tassencollectie, die uit meer dan 5000 exemplaren betond, bood een interessant overzicht van de Europese cultuurgeschiedenis van de afgelopen eeuwen. Elk cultureel object vertelt een uniek verhaal over de tijd waarin het gebruikt werd en over de culturele gewoontes van die tijd. Ook een tas is een cultureel voorwerp met een interessant verhaal: het weerspiegelt de cultuur, stijl en mode uit vervlogen tijden.

Hedendaagse tassen en accessoires

Behalve historische exemplaren werden ook de meest moderne tassen en bijbehorende accessoires ten toon gesteld, zoals bijvoorbeeld de modieuze telefoonhoesjes die vandaag de dag enorm populair zijn. Dit soort accessoires zijn niet meer weg te denken uit de huidige cultuur, waarin bijna iedereen verslaafd is aan zijn of haar smartphone. Omdat deze smartphones zo geliefd zijn, willen hun bezitters ze graag beschermen tegen elke mogelijke beschadiging. Hoewel de moderne telefoonhoesjes gecreëerd worden om deze bescherming te bieden, zijn het inmiddels heuse mode-accessoires geworden. Naast de tassencollectie bevatte het museum dus ook stijlvolle telefoonhoesjes en andere elegante accessoires, zoals portefeuilles.

Internationaal fenomeen

Het Tassenmuseum, dat ook wel het Museum of Bags & Purses genoemd werd, genoot internationale bekendheid. Omdat het het enige tassenmuseum in Europa betrof mag het beschouwd worden als een erg bijzonder museum. Het is dan ook heel triest dat dit unieke museum haar deuren in 2020 heeft moeten sluiten.

Tijdelijke exposities

Naast de hierboven beschreven permanente tentoonstelling werden er in het museum van tijd tot tijd ook kortlopende exposities georganiseerd. Zo was in de zomer van 2016 de tentoonstelling ‘The Bead Goes On’ – een expositie over kralen en parels – te zien en werd in de zomer van 2018 een tentoonstelling over Future Bags georganiseerd, waarbij alle mogelijke tassen van de toekomst werden tentoongesteld.