Virtuele evenementen en livestreams

Een fenomeen wat door technologische vooruitgang al jaren mogelijk was, maar wat in de huidige coronatijden snel aan populariteit heeft gewonnen zijn de virtuele evenementen en livestreams van concerten en optredens. Steeds meer artiesten hebben hun tours uitgesteld, festivalorganisaties gelasten hun evenementen af en theaterzalen blijven leeg. Maar al deze mensen en organisaties zijn niet voor 1 gat te vangen en werden creatief. Zo zijn er allerlei initiatieven ontstaan, die ervoor moeten zorgen dat zij allen het hoofd boven water kunnen houden.

Dj’s en labels

Veel dj’s en labels begonnen, nadat alle maatregelen rondom corona in maart naar buiten kwamen, direct met het uitzenden van livestreams. Dit deden ze om meerdere redenen. Allereerst wilden ze verbonden blijven met hun fans en achterban, en ze zoveel als mogelijk was tegemoetkomen. Het was voor iedereen natuurlijk een ontzettende domper dat alle geplande evenementen geen doorgang konden vinden, en veel festivalgangers hadden hun tickets voor de events immers al in de pocket.

Concerten

Ook Het Concertgebouw in Amsterdam heeft inmiddels diverse gratis livestreams op de rol staan. Door deze livestreams te bekijken op je refurbished macbook air kun je als echte muziekliefhebber overal ter wereld genieten van verschillende concerten. Zo is er elke zondagmorgen het Zondagochtend Concert, zijn er de zogenoemde (Empty) Concertgebouw Sessions waarbij musici optredens geven op diverse bijzondere plekken in en rondom het gebouw, en is er het Mahler Festival Online.

Theater

Ook de verschillende theatermakers en theatergezelschappen zagen heil in dergelijke alternatieven als livestreams. Er zijn in korte tijd verschillende projecten op touw gezet, evenals het aanbieden van diverse registraties van eerdere voorstellingen. Zo hebben theatergezelschappen als De Kleine Komedie, Plein Theater, Kwatta en Theatertroep integrale registraties van eerdere voorstellingen gratis ter beschikking gesteld, zodat de mensen thuis toch nog enige vorm van vermaak hebben. Ook zijn er diverse ‘Theater on demand’ diensten opgezet, zoals Voorstelling gemist en Theaterflix. Bij deze diensten betaal je als abonnee een bepaald vast bedrag in de maand, en kun je onbeperkt voorstellingen kijken via smartphone, tablet of computer. Het werkt dus in feite hetzelfde als de populaire streamingdienst Netflix.

Podcasts

Op het gebied van cultuur zijn er in de afgelopen maanden ook een heleboel podcasts bijgekomen om de mensen te amuseren. Een podcast is echter geen livestream, maar een eerder opgenomen audio-uitzending. Deze podcasts worden aangeboden door middel van zogenoemde ‘webfeeds’. Een aantal podcasts voor theaterliefhebbers zijn onder andere Mensen Zeggen Dingen, Plotcast en De Theaterether.