Jeugd- en jongerenwerk

Jeugd- en jongerenwerk, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, en wat kun je er als tiener (of ouder van een tiener) aan hebben? Jeugd- en jongerenwerk is erop gericht om diverse activiteiten en evenementen te organiseren, speciaal voor kinderen en jongeren. Het hoofddoel is om deze kinderen hun vrije tijd naast school en eventuele bijbaantjes nuttig te besteden.

Jongerencentra

Elke stad of elk dorp heeft wel een jongerencentrum of buurthuis waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. In zo’n jongerencentrum staan bepaalde huisregels centraal, welke ten alle tijden actief nageleefd dienen te worden. Degenen die hierop toezien zijn de jeugd- en jongerenwerkers. Vaak zijn dit vrijwilligers die meer dan eens vroeger zelf rondhingen in het jongerencentrum. Zij vinden het belangrijk dat de jongeren uit hun buurt uitgroeien tot zelfstandige, sociale en betrokken persoonlijkheden, zodat zij later ook weer hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij. Het is dan ook belangrijk dat een jongerenwerker de taal van de jongeren spreekt, en daarnaast hun belangen behartigt.

Jongerencentra organiseren meer dan eens speciale dagen of avonden waarin een bepaald thema of een bepaalde doelgroep centraal staat. Zo zijn er vaak speciale meidenavonden, is er ruimte voor thematiek die op dat moment actueel is en wordt er vaak veel gedaan met sport en creativiteit. Kortom, voor de meeste tieners is een bezoekje aan een jongerencentra of één van de evenementen die zij organiseren absoluut een verbreding van de (sociale) horizon.

Gave Festival

Al een aantal jaar organiseert Stichting Gave in januari het Gave Festival. Dit is een ontmoeting tussen zowel vluchtelingenjongeren als Nederlandse jongeren, waarin multiculturele thema’s centraal staan. Sport, spel, muziek en lekker eten voeren de boventoon op dit multiculturele en leerzame evenement.

Zowel Nederlandse jongeren als vluchtelingen jongeren van 15 tot 26 jaar zijn welkom op dit eendaagse evenement in Ede. In feite is het evenement de start van allerlei jongerenkampen welke in de zomer na het Gave Festival georganiseerd worden. Op het Gave Festival kunnen zowel begeleiders als deelnemers zich aanmelden voor een van de Gave kampen.

Het Gave Festival wordt georganiseerd door Connect Us, een beweging voor en door Nederlandse jongeren en vluchtelingen jongeren. Het Festival biedt gratis toegang, echter is een vrijwillige bijdrage via een collecte of donatie altijd meer dan welkom. Op deze manier wordt het festival voor iedereen toegankelijk gemaakt. Wel dien je jezelf eventjes aan te melden via een deelnameformulier, zodat de organisatie inzicht heeft in het aantal deelnemers.